2021 m. gegužės 30 d., sekmadienis

Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare – geros muzikos šventė

 



Į vieną gražiausių Lietuvoje ir kultūros renginiais garsėjantį Gelgaudiškio dvarą sugrįžta muzika – jau pirmąjį birželio penktadienį šeštą kartą iš eilės prasidės vasaros koncertų festivalis „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare“. Gyvų renginių pasiilgusius klausytojus festivalio organizatoriai kviečia į 13 koncertų – kiekvieną vasaros penktadienį dvaro terasoje ar salėje skambės įvairaus žanro profesionalų muzika.

 Birželis: garsūs vardai ir pakili nuotaika

Birželio 4-ąją (įsidėmėkite šią datą!) Gelgaudiškio dvare skelbiamas festivalio atidarymas – pramoginės retro muzikos  koncertas, kurį ves muzikologas Viktoras Gerulaitis. Skambės tango, fokstrotai, valsai, neapolietiškos dainos, miuziklų, kino filmų bei populiarios užsienio ir lietuvių kompozitorių – estrados klasikų M. Vaitkevičiaus, B. Gorbulskio, M. Noviko, R. Racevičiaus, A. Raudonikio, M. Tamošiūno, T. Makačino,  J. Cechanovičiaus, A. Kulikausko, T. Leiburo, J. Kalco sukurtos lengvosios melodijos. Jas atliks Aistė Pilibavičiūtė (sopranas), Kęstutis Alčauskis (tenoras), Dainius Puišys (baritonas) bei instrumentinis trio: Povilas Jaraminas (fortepijonas), Jaroslavas Cechanovičius (gitara) ir Eugenijus Kanevičius (kontrabosas).

Birželio 11 dieną Gelgaudiškį drebins rokenrolo muzikos entuziastai iš Kauno, susibūrę į grupę „Rolling Box Band“. Jų repertuare – hitai nuo seniausių ir populiariausių iki šių dienų pop muzikos kūrinių, įgavusių rokenrolo skambesį. Pasak grupės narių, kiekvienas jų savaip supranta rokenrolą, bet grojimas kartu klausytojus priverčia ne tik suklusti, bet ir šokti iki nukritimo!

Birželio 18-ąją dvare skambės klasikos ir tango šedevrai. Specialiai iš Šveicarijos šiam koncertui į Lietuvą sugrįžta pasauliniuose konkursuose laurus skinantis duetas „Tutto a Dio“ – Greta Staponkutė-Rakauskienė (altas) ir Augustinas Rakauskas (akordeonas). „Tutto a Dio“ atliekama muzika pakerėjo klausytojus Kalifornijoje, Meine, Floridoje, Niujorke, Baltimorėje, Niuhempšyre (JAV), Šveicarijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Italijoje, Bulgarijoje, Turkijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Bulgarijoje. Duetas kviečiamas dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose renginiuose Europoje ir Amerikoje, taip pat Lietuvos ambasadose užsienyje.

Birželio 25 d. į Gelgaudiškio dvarą kvies Indrė Anankaitė (sopranas), Ieva Barbora Juozapaitytė (sopranas), Kasparas Damulis (tenoras), Laimonas Bendaravičius (tenoras) bei pianistas Rimvydas Mitkus. Jaunųjų operos solistų grupė IL SENSO (liet. prasmė) Gelgaudiškio dvaro publikai dovanos nuostabų koncertą „Susitikime dainoje“ – žavusis kvartetas atskleis subtiliausias lietuvių bei puikiai pasaulyje žinomas užsienio kompozitorių kūrybos paslaptis. Žiūrovams lengvai atpažįstamos melodijos suskambės naujai ir įtrauks kiekvieną klausytoją į pokalbį su daina.

 Liepa: solidžios muzikos pliūpsnis

Liepos 2-ąją Gelgaudiškio bažnyčioje  festivalio klausytojų lauks sakralinė muzika – Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“ dovanos programą „Muzika popiežiaus kelyje“. Ji sukurta ir skirta 2020 m. minėtam popiežiaus Jono Pauliaus II 100-mečio jubiliejui. Popiežių ir chorą „Polifonija“ sieja ypatingas ryšys: 1992 m. kolektyvas pirmą kartą susitiko su Jonu Paliumi II Vatikane, o 1993 m. jam lankantis Kryžių kalne prie Šiaulių, choras „Polifonija“ giedojo ceremonijos metu. Šįkart programoje – lenkų ir lietuvių kompozitorių kūriniai, inspiruoti popiežiaus tekstų arba jo asmenybės. Koncertą ves Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas

Liepos 9 dieną dvaro salėje įtaigiai suskambės žinomos operos solistės Zitos Martinavičiūtės (sopranas) balsas ir ją lydinčių jaunų akordeonistų – Tautvydo Malūko bei Aido Kvietkausko grojami akordai. Pasak atlikėjų, galite tikėtis tikro muzikos šėlsmo, nes koncertas taip ir pavadintas – „Šėlstantys akordai“.

Liepos 16-ąją Gelgaudiškio dvaras sulauks išskirtinių svečių iš Italijos – koncertuoti atvyksta Francesco Bruno (fleita) bei Giuseppe Currao (klarnetas). Jūsų laukia romantinės muzikos vakaras, kuriame italų atliekamoms melodijoms pritars   Viktorija Marija Zabrodaitė (fleita), Šviesė Čepliauskaitė (fortepijonas). Koncerto vedėja – charizmatiškoji Irena Žilinskienė.

Liepos 23-ąją – duoklė retro muzikos gerbėjams ir kauniečių ansamblio „Randevu“ programa „Nepamirštamas tango“. „Dabar mes jau šeši ir visi įsimylėję tarpukario estradą, dainuojame ne tik romansus, bet ir tarpukario dainas bei populiariausius šlagerius. Išgirsite D.Dolskio, A. Šabaniausko, S.Graužinio „perliukus“' ir galėsite bent trumpam nusikelti „smetonišką“ Kauną“, – savo programą pristato „Randevu“ ansambliečiai.

Liepos 30 d. laukia išskirtinis koncertas – su fortepijono muzikos gerbėjais savo talentu dalinsis įdomiais ir savitais muzikiniais įvaizdžiais pasižymintis pianistas Darius Mažintas, kuris prie žvakių šviesos skambins Šopeną. Tiesa, šis koncertas dvaro salėje prasidės vėliau nei įprastai – 22 val.

 Rugpjūtis: kylančių ir jau žinomų žvaigždžių pasirodymai

Rugpjūčio 6 d. į Gelgaudiškį sugrįžta viena iš daugelio šiame vaizdingame panemunių miestelyje išaugusių profesionalios muzikos atlikėjų Agnė Čepaitytė (mecosopranas). Ją lydės Daura Buivydė (sopranas), Rytis Janilionis (baritonas), Domantė Matulevičiūtė (fortepijonas) ir visa tai pavirs nuotaikingu teatralizuotu koncertu „Meilužė ar žmona?“. Tiesa, koncertą pradės solistas Edgaras Pilypaitis – Šakių krašte itin publikos mylimas atlikėjas.

Artėjant Žolinės šventei, rugpjūčio 13 d. Gelgaudiškio dvare viešės jauni, talentingi ir jau publikos numylėtiniais tapę atlikėjai – Jonas Vozbutas (akordeonas) ir Agnė Gečaitė (smuikas). Jonas be galo myli muziką ir akordeoną, yra pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą ir Lietuvoje išgarsėjo 2020 m. laimėjęs pagrindinį prizą TV3 televizijos projekte „Lietuvos talentai. Supervaikai“. Smuikininkei Agnei dar tik 16 metų, bet ji jau grojo su septyniais Lietuvos orkestrais, yra koncertavusi Prancūzijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Rusijoje, Gruzijoje, pastaraisiais metais buvo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo globotinė.

 Rugpjūčio 20-ąją jūsų laukia koncertas „Trio Grazioso“ – Viktorija Marija Zabrodaitė (fleita), Šviesė Čepliauskaitė (fortepijonas)  ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Joana Gedmintaitė (sopranas). J. Gedmintaitė dažnai koncertuoja su Lietuvos valstybiniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniais orkestrais, o 2021 m. ji apdovanota jau antruoju Auksiniu scenos kryžiumi už Anos Bolenos vaidmenį G. Donizetti operoje „Ana Bolena“.

Festivalį rugpjūčio 27 dieną vainikuos pasaulyje garsaus akordeonisto Martyno Levickio pasirodymas. „Akordeonas – tai vis dar vietos po saule ieškantis instrumentas, todėl man kaskart tenka didžiulė atsakomybė pristatyti gražiausias jo puses ir parodyti dar neatrastąsias. Kiekvienas koncertas padeda siekti tikslo, todėl, tikiu, kad ir šis pasimatymas Gelgaudiškio dvare bus ypatingas“ – sako Martynas. M. Levickio programoje Gelgaudiškio dvare skambės klasikinė muzika.

 

Projektą „Muzikiniai penktadieniai Gelgaudiškio dvare 2021“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba prie Lietuvos kultūros ministerijos. Festivalio organizatorius – Gelgaudiškio kultūros centras. Bilietus į koncertus galima įsigyti internetu www.ticketmarket.lt. Koncertai prasidės kiekvieną vasaros penktadienį 19 val.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą