2021 m. kovo 30 d., antradienis

 

Ar girdėjote apie Gelgaudiškio dvarą? 

Ar lankėtės jame ir grožėjotės Nemuno slėniu iš dvaro terasos?

Gelgaudiškio dvaras – XIX a. architektūros ansamblis, esantis Šakių rajone, Gelgaudiškyje, ant Nemuno kranto. Tai stambus ir vienas originaliausių Lietuvos dvarų ansamblių, natūraliai įaugęs į apylinkės gamtą. Ansamblį sudaro rūmai, virtuvė, svirnas, oficina, tvartas, oranžerija, kumetynas, bokštas, rūsiai ir parkas.

XV a. buvo Gelgaudų palivarkas ir vadinosi Gedigaudiškiu. 1504 m. LDK didysis kunigaikštis Aleksandras padovanojo šį palivarką Jonui Sapiegai, vėliau dvarą valdė didikai Masalskiai, Ozemblovskiai, Čartoriskiai. 1797 m. dvarą nusipirko iš Prūsijos kilęs vokiečių baronas Teodoras Koidelis. Dvaro rūmų pastatas pastatytas Gustavo Koidelio iniciatyva 1842–1846 metais.

XX a. pradžioje dvarą įsigijo Medardas Komaras ir jį rekonstravo. Kartu buvo perplanuotas 300 margų parkas. XX a. nykstantį Gelgaudiškio dvarą, nualintą Pirmojo pasaulinio karo vokiečių okupacijos, Komaras pardavė Lietuvos moterų draugijai, įkurdinusiai čia vienuolių šaričių globojamą vaikų prieglaudą, veikusią iki 1941 m. Antrojo pasaulinio karo metais dvare buvo įsikūręs štabas, vėliau karo ligoninė. Sovietmečiu įkurdinti vaikų namai, o 1966 m. – pagalbinė internatinė mokykla. 2009 m. pradėti dvaro restauracijos darbai: sutvarkyti rūmai, oficina, kumetynas, oranžerija, vandens bokštas, kuriame 2015 m. įrengtas 36 varpų kariljonas. Nuo 2012 m. Gelgaudiškio kultūros centras dvare vykdo aktyvią kultūrinę edukacinę veiklą.

Ir dar. Dvaro rūmus supa senas parkas (118,5 ha). Tai vienas didžiausių Lietuvos parkų, pasižymintis sudėtinga struktūra – griežtos geometrinės formos pereina į natūralią Nemuno šlaitų girią. Pagrindinė parko ašis – ketureilė sidabrinių klevų alėja, kertanti į Nemuną atkreiptus rūmus iš pietų pusės. Parke yra aikštelė, vadinama Žvaigžde. Iš jos aštuoniomis pasaulio šalių kryptimis iškirstos proskynos. XX a. sandūroje parkas buvo pertvarkytas, jo gamtovaizdis išplėtotas bei praturtintas retaisiais augalais: sidabriniais klevais, paprastaisiais ir pilkaisiais kaštonais, juodosiomis ir Veimuto pušimis, baltažiedėmis robinijomis, amerikinėmis liepomis. Gelgaudiškio parkas pagal kompleksinę vertę yra vertingiausias Suvalkijos regione.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą